Pristagare

 

Lasse Bengtsson, 2018

Bosses Hederskram

 Motivering:

Lasse var den första att i riksmedia uppmärksamma Glada Hudik-teatern, dess nyskapande verksamhet och dess färgstarka ensemble. Lasse har med stor värme skildrat teatern och bjöd in skådespelarna till minnesvärda samtal i TV4:s soffhörna.

Lasse har betytt mycket för Glada Hudik-teatern, medverkat till deras starka tro på sin uppgift och sina möjligheter och därmed bidragit till deras framgångar.

 

Nathea Anemyr, 2016

10547916_10204263775688119_5302813993382349316_o

Nu får elvaåriga Nathea Anemyr från Storebro Glada Hudik-teaterns hederspris för sitt brinnande engagemang kring initiativet "Rocka sockorna". Priset, som delas ut den 20 mars på Fotografiska museet i Stockholm, går till en person som på ett betydelsefullt sätt bidragit till att förändra människors sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda.

 Motivering:

"Nathea skapade i sociala medier kampanjen ”Rocka sockorna”, som förra året fick en fantastisk genomslagskraft. Hennes initiativ innebar att man nådde oerhört många fler. Hon har sedan fortsatt att driva och utveckla kampanjen som sprider det utmanande men egentligen så självklara budskapet:

 Olika är bättre!

Nathea har inte stannat vid detta, utan sprider nu kampanjen vidare genom utmaningar till andra länder att ”Rocka sockorna”! England, Danmark, Norge, Finland… Världen! "

 - Nathea startade initiativet "Rocka sockorna” för att hylla sin storasyster Noelle och alla andra som har Downs Syndrom. Därför väljer vi att i år dela ut priset på Fotografiska museet i Stockholm i samband med premiären för utställningen "Ikoner". En utställning där 21 personer med Downs syndrom porträtteras, säger Anders Åbom, ordförande i Glada Hudik-teaterns supporterklubb.

Om ”Rocka sockorna”

Ta på dig olika strumpor och hylla våra olikheter!

Förra året deltog över 300 000 svenskar i kampanjen "Rocka sockorna" och även i år uppmanar Nathea Sverige och flera andra länder att använda olikfärgade strumpor för att uppmärksamma att människor är olika. Den 21 mars, på World Down Syndrome Day, är det dags att ha olika färg på strumporna. 

 

Sören Olsson, 2014

So ̈ren

 Sören Olsson tilldelas Glada Hudik-teaterns supporterklubbs hederspris 2014 med motiveringen:

"Känd och uppskattad som en av papporna till böcker och filmer om Sune och Bert har Sören Olsson tack vare sin son Ludvig kommit att sprida ett värmande engagemang och stödjande insikter om personer med funktionsnedsättningar, om deras och deras närståendes livsvillkor. I krönikor och föreläsningar når han många i samma situation: Föräldrar som - mot såväl ofrånkomliga svårigheter och kränkande fördomar - kämpar för sina barns bästa!

 

Kenneth Bengtsson, 2013

IMG_0703

2013 års hederspris tilldelades Kenneth Bengtsson, tidigare vd för ICA, vid prisutdelningen ordförande för Svenskt Näringsliv, med följande motivering:

"För att under många år på olika sätt arbetat för att utveckla attityderna till och levnadsvillkoren för personer med utvecklingsstörning. Projektet "Vi kan mer" som ger personer med utvecklingsstörning anställningar i ICA-butiker landet runt är ett strålande exempel som gett mer än tusen efterföljare till "ICA-Jerry". Kenneth har på ett glädjefullt sätt, med övertygelse och engagemang spridit ett lika avspänt som konstruktivt förhållningssätt till dessa frågor inom hela ICA-koncernen och numera som ordförande i Svenskt Näringsliv."

 

Philip Hammar, 2012

IMG_0733

2012 års hederspris tilldelades Philip Hammar för tv-serien ”En annan del av Köping". Priset togs emot av Philips syster Linda Hammar, känd från TV-serien. Priset gavs med följande motivering:

"För att i likhet med Glada Hudikteatern ha medverkat till att placera personer med utvecklingsstörning i ett positivt, populärt och underhållande sammanhang som bidrar till att lyfta bort "tycka-synd-om-attityder" och andra segrerande och förminskande synsätt. För att med en kombination av broderlig kärlek och halsbrytande humor, med stor respekt och för en stor publik ha skildrat livet för personer med intellektuell funktionsnedsättning."